Przejdź do treści

Menu główne:


Szanowni Państwo!

W związku z dużym i ciągłym za interesowaniem uprawą boczniaka, przy współpracy i w oparciu o grzybnię KAGO-rol podajemy podstawowe informacje w tym zakresie.

Grzybnię uprawną boczniaka produkujemy w formie zafoliowanych kostek o wymiarach 52 x 40 x 25 cm tj. wielkości ok. 54 litrów (średnia waga pakowanego podłoża wynosi do 21 kg).

Uprawa polega już tylko na umieszczeniu zakupionych kostek grzybni uprawnej w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu, zapewnieniu właściwego klimatu.

Zalety tego systemu uprawy: krótkie cykle, wyższa wydajność, wysoka specjalizacja, regularny i w krótkim czasie plon , zminimalizowane ryzyko, szybszy obrót.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Nasz  produkt

Dlaczego grzybnia KAGO-rol,  czym się wyróżnia?



1. Bo grzybnię sprzedajemy tylko w fazie pełnego przerostu, a w takiej fazie nawet hodowca  amator jest już  w stanie ocenić nabywaną grzybnię. Kupując grzybnię w KAGO-rol to tak praktycznie dostajesz nasze ponad 30-letnie doświadczenie i nie kupujesz ,,kota w worku” bo widzisz co kupujesz.


2. Naszego produktu nie można porównać wprost z innymi podobnymi na rynku, bo my nie produkujemy w technologii uproszczonej, której zaletą jest to, że jest tania ale wysoce ryzykowna.
Nasz produkt to efekt własnej, stabilnej i wymagającej technologii, ale takiej która zapewnia powtarzalność produkcji na wysokim gwarantowanym poziomie.



3.  Istotne jest również to, że podłoża szczepimy materiałem siewnym (grzybnią laboratoryjną) firm wiodących, co podnosi gwarancję ciągłości cech danej odmiany.  



4.  Mimo, że nasza technologia produkcji grzybni jest wymagająca, to nasz produkt mimo wyższej ceny jednostkowej i tak jest najtańszy na rynku. Porównując cenę podobnych produktów  trzeba uwzględnić ich  wagę jednostkową i ewentualny stopień ryzyka przy pozornie niższej cenie.  


5.  Bo grzybnię uprawną produkujemy w zgodzie z naturą i tylko na naturalnych podłożach bez stosowania jakichkolwiek sztucznych środków chemicznych jako składników podłoża, nawozów czy środków ochrony.


Ten rodzaj produkcji jest szansą dla tych,  którzy posiadają niewykorzystane budynki i obiekty  np. typu rolniczego – (obory, chlewnie), szklarnie, byłe pieczarkarnie, kurniki, namioty foliowe i inne puste hale dotychczas wykorzystywane przemysłowo. Do uprawy boczniaka można przystosować praktycznie każdy obiekt . W jednych obiektach jest łatwiej uprawiać boczniaka w innych trudniej. Jest coś takiego jak sezonowość obiektu gdyż jego mikroklimat sprawia, że w jednym obiekcie grzyby "idą" dobrze w lecie a innym zimą.  

W okresach naturalnego klimatu tj. wiosną i jesienią uprawę można założyć praktycznie od ręki, po szybkim i prostym przystosowaniu obiektu, dobierając odpowiednią rasę do uprawy. Ci  którzy będą chcieli prowadzić uprawę również w okresie letnim i zimowym będą musieli zainstalować urządzenia techniczne do zapewnienia choćby minimum warunków uprawy.  

W takich uwarunkowaniach można szybko założyć uprawę boczniaka ale trzeba wiedzieć, że nie znaczy  to, że jest to zajęcie dla każdego bo trzeba jeszcze mieć wyczucie potrzebnego klimatu i umiejętność jego oceny. Prowadzenie uprawy w okresie letnim wymaga większej staranności, jest trudniejsze niż w okresie zimowym. Łatwiej powietrze uzdatniać w okresie grzewczym niż wtedy gdy trzeba je chłodzic. Bardzo istotne jest to, że uprawa boczniaka wymaga stałego, osobistego zaangażowania się hodowcy lub w jego imieniu prowadzącego nadzór nad uprawą, a nie zawsze jest to możliwe.



USTAW JAKO STRONĘ STARTOWĄ !
DODAJ DO ULUBIONYCH

WYDRUJUJ TĘ STRONĘ

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego