Przejdź do treści

Menu główne:

Uprawa


Warto również wiedzieć
( wyjaśnienia do strony  '' ogólnie o uprawie '' )



WŁAŚCIWY KLIMAT, WŁAŚCIWE WARUNKI UPRAWY, WARUNKI OPTYMALNE, WYJAŚNIAMY CO TO ZNACZY.  

1.
Optymalne - właściwe  warunki uprawy są wtedy, gdy uzyskujesz plon boczniaka w jakości i ilości jaki jest możliwy dla danej odmiany. Znaczy to, że owocniki (kapelusze) są dobrej jędrności, charakterystycznej budowy dla danej odmiany - zwykle to krótki trzonek i dobrze uformowany kapelusz o powierzchni jakby był lekko tłusty i barwie charakterystycznej dla danej odmiany i fazy wzrostu w danej temperaturze, gdzie plon w I rzucie będzie plonem głównym i decydującym, zebranym między 12 a 18 dniem w zależności od uprawianej odmiany.


W tym miejscu teoretycznie ktoś może powiedzieć : tak ale tylko przy właściwej jakości produktu. Oczywiście, potwierdzam. W tej fazie nawet hodowca amator jest w stanie ocenić nabywaną grzybnię, a gdyby pojawiły się jakieś wątpliwości to przy prawidłowym prowadzeniu uprawy pełna weryfikacja jakości i oceny produktu jest możliwa w czasie krótszym niż 14 dni od wstawienia "kostki" do hali uprawowej.


2. W praktyce hodowcy nie zawsze mają techniczne warunki do utrzymania klimatu ale przy właściwym rozumieniu i zaangażowaniu zwykle nie jest sztuką   zapewnić żądane parametry techniczne dla uprawy lecz sztuką jest ocenić jakie te parametry mają być.


Nawet gdybyśmy zainstalowali maksymalnie wszystko co jest  możliwe technicznie do utrzymania klimatu (w tym pełna automatyka i komputery ) to nie będzie to gwarancją dobrych efektów, jeżeli równocześnie nie będzie tzw. czynnika ludzkiego.

Widzimy, że bywa też tak, że hodowca instalując komputer do sterowania uprawą często wyrządza sobie szkodę,  bo w praktyce bywa tak, że wtedy coraz rzadziej zagląda do hali uprawowej.  Musi być stały nadzór człowieka by móc reagować właściwie na stan uprawy. Przy uprawie boczniaka automatyka i komputery mają hodowcy pomóc a nie go zastąpić.

3. Uprawa boczniaka  to tak naprawdę umiejętność obserwacji  i oceny stanu uprawy,  by wyciągać właściwe wnioski w zakresie potrzeb klimatycznych uprawianej odmiany w danej fazie uprawy. By to było możliwe trzeba rozumieć  podstawowe prawa fizyki w  zakresie zachowania pary wodnej i zależności między temperaturą a wilgotnością. Bywa to czasami trudne mimo, że jest to zakres wiedzy z programu fizyki  dawnej szkoły podstawowej.
W praktyce często okazuje się, że to zagadnienie nie jest powszechnie rozumiane. Zwykle, jeżeli w uprawie pojawiają się problemy to są one najczęściej wynikiem braku zrozumienia przez hodowców zjawisk zachodzących w atmosferze w hali uprawowej.



4. Pamiętaj, czym gorsze warunki dla wzrostu boczniaka, tym lepsze warunki  dla rozwoju jego ,,konkurentów”  (chorób).  


A. W zaleceniach dla hodowców boczniaka nie może być czegoś takiego jak sztywne parametry. Hodowca sam musi poznać swoje hale uprawowe i utrzymywać takie warunki w których  boczniak będzie rósł najlepiej.


B. Najłatwiej prowadzić uprawę w okresie naturalnego klimatu w obiektach powiedzmy to ,,sezonowych” bo tam ewentualne błędy hodowcy skoryguje ,,natura”. Natomiast w obiektach szczelnych, jak niektórzy określają ,,konserwach”, uprawy są bardziej ryzykowne, gdyż każdy nawet mały błąd natychmiast ma swoje konsekwencje.



C. Uprawy boczniaka nie da się prowadzić wg sztywnego schematu, bo w każdej porze roku uprawa może  inaczej się zachowywać. Istotne jest to że bez względu na wyposażenie techniczne hal uprawowych  na końcowe efekty duży wpływ mają aktualne zewnętrzne warunki atmosferyczne (każda pora roku ma ,,swoje prawa”),  dlatego  trzeba mieć świadomość, że nie da się poprowadzić uprawę boczniaka bez czynnika ludzkiego a zdając się tylko na wyposażenie techniczne.



D. Często  hodowcy wydaje się, że warunki są ogólnie podobne wręcz takie same jak w uprawach wcześniejszych a faktycznie nie jest to tak, bo trudno zauważa się różnice  w mikroklimacie  a zwykle to jest wtedy gdy  się nie rozumie zależności między temperaturą a wilgotnością, problemu punktu rosy czy kondensacji. Inaczej mówiąc trzeba rozumieć zjawiska zachodzące w atmosferze hali uprawowej.

Jeżeli uprawa przebiega Ci nie tak jak powinna a grzyby źle rosną  to znaczy, że nie masz  wyczucia klimatu lub nie masz możliwości technicznych do jego  zapewnienia. W takich sytuacjach zastanów się czy jest to zajecie dla Ciebie.


ODMIANY  BOCZNIAKA ,  CZYM SIĘ RÓŻNIĄ,  CIĄGŁOŚĆ  ICH   CECH - DLACZEGO TO  JEST ISTOTNE - WAŻNE?

Odmiany boczniaka różnią się : poziomem tolerancji wilgotności i dwutlenku węgla, zakresem temperatur, trwałością w przechowaniu, jedne lepiej uprawia się w okresie letnim inne w okresie zimowym a są też takie odmiany,  które z dobrym efektem można uprawiać  przez cały rok.


Jednak wielkość plonu, wygląd tj. budowa, barwa danej odmiany (zarodnikowej czy bezzarodnikowej) zależy od warunków w jakich boczniak plonuje tzn. od temperatury, wilgotności, intensywności wietrzenia i poziomu naświetlenia.

To co wyżej jest napisane, jest tylko informacją ogólną  - poglądową a nie instrukcją uprawy. Ktoś może uzna to za reklamę  ale tak naprawdę jest to tylko obiektywna i rzetelna informacja o naszym produkcie oraz informacje sformułowane na podstawie ponad 35 lat praktyki, przydatne nie tylko do podjęcia decyzji o rozpoczęciu takiej działalności ale i również w trakcie jej prowadzenia, by nie okazało się, że  prowadzenie uprawy boczniaka może nie być łatwe, mimo że uprawa boczniaka w oparciu o grzybnie uprawną jest prosta . Wielu hodowców przekonało się, że boczniak może nauczyć pokory.



USTAW JAKO STRONĘ STARTOWĄ !
DODAJ DO ULUBIONYCH

WYDRUJUJ TĘ STRONĘ

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego